FORGOT YOUR DETAILS?

Mokume

Wat is Mokume Gane?

Mokume gane is een zeer arbeidsintensieve versieringstechniek en geweldig om toe te passen. Heel kort omschreven is de werkwijze dat je een aantal verschillende plaatjes edelmetaal (van 9 tot …) op elkaar legt en verhit. Dit is een extreem nauwkeurig proces omdat alle edelmetalen een eigen smeltpunt kennen, het materiaal mag zeker niet samensmelten. Eenmaal voldoende verhit dan heb je een blok mokume gane. 

 

 

Dan begint pas het leuke werk, het bewerken van het blok zodat het geschikt is voor het vervaardigen van sieraden. Door verspanende bewerkingen zoals boren, frezen, vijlen, etsen, afgewisseld met het dunner smeden van het blok mokume gane ontstaan er aan de oppervlakte van dit metaal patronen die de indruk geven van een in de natuur ontstaan metaal. De lijnen en patronen in het oppervlak van het metaal hebben een sterk organisch karakter.

 

 

 

Dit is ook het fantastische aan mokume-gane, elke bewerking geeft een wonderbaarlijk en uniek patroon wat het sieraad een eigen charisma geeft. Door het intensieve bewerkingsproces wordt de mokume gane techniek helaas niet veel toegepast.

 

Mokume artiesten


Ik ben lid van een Facebook pagina voor Mokume Gane artiesten. Dit is een pagina waar we elkaar vragen kunnen stellen over de techniek en natuurlijk onze laatste creaties laten zien. Neem eens een kijkje bij onderstaande artiesten om een indruk te krijgen van de fantastische wereld die Mokume Gane heet.

 

Salvatore Rutigliano

Andrew Seginovich

TOP